Διάλεξη με θέμα «Η Φιλοσοφία ως καθημερινός τρόπος ζωής», από τον ψυχίατρο Γιάννη Αυγουστάτο, 7/10/17, (17:00 – 19:00) – Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου

Η Κίνηση Πνευματικού Ακτιβισμού ΦΩΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ και ο Δήμος Στροβόλου σας προσκαλούν στις διαλέξεις του ψυχιάτρου Ιωάννη Αυγουστάτου που θα πραγματοποιηθούν στο Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου, την Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου 2017 στις 19:00 και το Σάββατο, 7 Οκτωβρίου 2017 από τις 17:00 – 19:00,  ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

Ο Ιωάννης Αυγουστίνος σπούδασε ιατρική και χειρουργική στο πανεπιστήμιο «La Sapienza» (Λα Σαπιέντσα) της Ρώμης, από όπου αποφοίτησε με άριστα και ειδικεύτηκε στην Ψυχιατρική στην Ελλάδα.

Εκπαιδεύτηκε στη Γνωσιακή (Cognitive therapy) και στην Ομαδική (Analytic Group Psychotherapy) ψυχοθεραπεία. Μελετητής κοινωνικών και φιλοσοφικών ζητημάτων, δίνει συχνά διαλέξεις και αρθρογραφεί.

Συντονίζει Ομάδες Αυτογνωσίας, αναπτυξιακής και ανθρωπιστικής κατεύθυνσης. Διδάσκει από το 2.000 στο Δημοτικό Λαϊκό Πανεπιστήμιο του Δήμου Αγίας Παρασκευής.  Για 5 χρόνια επιμελήθηκε και παρουσίασε την τηλεοπτική εκπομπή “Ενδοσκοπήσεις”, με ψυχολογικούς και φιλοσοφικούς στοχασμούς. Είναι δημιουργός αρκετών εξειδικευμένων  blogs (Αυτογνωσία, Ευτοπία, Ψυχοσύνθεση, Κοινωνική Οικοσοφία κ.α.) καθώς και πολλών θεματικών ομάδων και σελίδων σε Κοινωνικά Δίκτυα.

Είναι μέλος οργανισμών για την προστασία της φύσης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έχει ιδρύσει το  “ΦΩΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ”, μια Κίνηση, που συνθέτει την πνευματικότητα με την ανιδιοτελή ακτιβιστική δράση. Συντονίζει  εθελοντικά ομάδες  ψυχολογικής υποστήριξης  στο σύλλογο καρκινοπαθών ΚΕΦΙ. Διαμένει και εργάζεται ιδιωτικά στην Αγία Παρασκευή, όπου διευθύνει το Κέντρο Ψυχικής Θεραπείας και Ανάπτυξη

 Η Φιλοσοφία και οι τομείς υπηρεσίας της Κίνησης «ΦΩΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ»
«Οι οκτώ ακτίνες»

1) Αυτογνωσία – συνειδητοποίηση
Αλλάζουμε εμείς και παράλληλα αγωνιζόμαστε για τη βελτίωση των συνθηκών στον πλανήτη. Χωρίς την δική μας ανύψωση της συνειδητότητας καμία εξωτερική αλλαγή δεν είναι εφικτή.
Σκοπός μας η δημιουργία ενός κρίσιμου πλήθους συνειδητοποιημένων πολιτών στην θέση της αγανακτισμένης μάζας, που είναι εύκολα χειραγωγήσιμη . Όποιος αγωνίζεται έξω από τα στενά κομματικά όρια δεν είναι “απολιτικός”, αλλά ουσιαστικά πολιτικοποιημένος και χωρίς παρωπίδες. Εξουδετερώνουμε τον μηχανισμό του φόβου που αδρανοποιεί την λογική και δημιουργούμε εναλλακτικά κανάλια πληροφόρησης, άμεσης επικοινωνίας και τοπικής οργάνωσης.

2) Υπευθυνότητα – συμμετοχή
Βασικό σημείο στη φιλοσοφία της αποτελεί η ανάληψη της προσωπικής και συλλογικής ευθύνης. Το ΦΩΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ είναι ένας καταλύτης για την εσωτερική αφύπνιση και την οργάνωση της κοινωνικής εθελοντικής συμμετοχής. Η εποχή των » σωτήρων» και των «χαρισματικών αρχηγών» πέρασε! Ο καθημερινός άνθρωπος καλείται να γίνει ο δικός του ήρωας και όλοι μαζί η νέα ανθρωπότητα.

3) Αφυπνιστική εκπαίδευση
Η Εσωτερική καλλιέργεια (ανθρωπιστική παιδεία) και ο κοινωνικός ακτιβισμός μπορούν και πρέπει να συμπορεύονται. Για τον λόγο αυτό οργανώνουμε ειδικά σεμινάρια και εκπαιδευτικά μαθήματα με σκοπό την εμβάθυνση της εφαρμοσμένης φιλοσοφίας. Ο αναβαπτισμός στην σοφία των αιώνιων αρχών κρίνεται απαραίτητος για την έξοδο από την πνευματική και ηθική πτώχευση.

4) Ενότητα – Ολιστικότητα
Πηγή των προβλημάτων μας είναι ότι αντιλαμβανόμαστε την ύπαρξη διαχωρισμένη, κατακερματισμένη σε ένα «υλικό» και σε ένα «πνευματικό» μέρος. Δεν είναι πολύ αργά για να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε μια ολότητα, που λειτουργεί ομαλά μόνο όταν τα στοιχεία που την αποτελούν συνεργάζονται αρμονικά. Η λύση στα προβλήματα πρέπει να είναι κατά συνέπεια ολιστική.

5) Ενεργή μη βία
Δεν μπορούν να επιτευχθούν δίκαιοι στόχοι με άδικα μέσα. Όταν καταφεύγουμε στην χρήση βίας, τότε παίζουμε το παιχνίδι του συστήματος. Το μόνο πράγμα που δεν ξέρει πώς να χειριστεί το κατεστημένο είναι η μη-βία και το χιούμορ. Βιώνουμε τον ακτιβισμό με χαρά, φαντασία, εφευρετικότητα και εύθυμη διάθεση. Η ενεργή μη βία είναι ένας τρόπος ζωής και μια μέθοδος για την επίτευξη θετικών ατομικών και κοινωνικών αλλαγών. Διοργανώνουμε σεμινάρια πολιτικής ανυπακοής και εκπαίδευσης στην χρήση της ενεργούς μη βίας.

6) Αλλαγή κοσμοθεωρίας
Από το «έχειν» στο «Είναι» και από το «εγώ» στο «εμείς». Αντικατάσταση του ανταγωνιστικού καταναλωτισμού με την φυσικότητα, την απλότητα, την αισθητική, τον ανθρωπισμό, την πνευματική καλλιέργεια και την ποίηση. Το ΦΩΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ στοχεύει να συμβάλλει στην ανάδυση ενός νέου προτύπου ζωής, πιο δίκαιου, ειρηνικού και βιώσιμου.

7) Συμμετοχική δημοκρατία
Στο πολιτικό επίπεδο ενεργοποιούμαστε για την ειρηνική αλλαγή του πολιτικού συστήματος με την διεκδίκηση της συμμετοχικής δημοκρατίας, για να επιστραφεί στον πολίτη η ικανότητα αυτοπροσδιορισμού. Οι άνθρωποι μπορούν όχι μόνο να συνυπάρχουν ειρηνικά, αλλά και να αλληλοϋποστηρίζονται στην προσπάθεια να ξεριζωθεί κάθε εστία δυστυχίας και πόνου.

8) Οικοσοφία
Η αποκατάσταση της ισορροπίας ανθρώπου – φύσης αποτελεί επίσης πυρηνικό μας στόχο. Αντιλαμβανόμαστε την οριακή κρισιμότητα των πολυδιάστατων περιβαλλοντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το κοινό μας σπίτι, ο πλανήτης Γη σήμερα και ενεργοποιούμαστε για την διάσωσή του.

 

Ιστοσελίδα : www.fossedrasi.gr