2 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Στις 2 Απριλίου κάθε έτους, ημέρα των γενεθλίων του γνωστού μεγάλου παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, καθιερώθηκε από την Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα-IBBY το 1966, να γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.

Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της λογοτεχνίας στα παιδιά και γενικά στους νέους.

Πέρασε ένας χρόνος από τον Απρίλη του 2020, όταν εν μέσω πανδημίας είχα αποφασίσει να γράψω και να εκφράσω τις δικές μου σκέψεις για την η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, με την ελπίδα πως μέχρι τον ερχόμενο Απρίλη, θα γιορταζόταν ξανά η μέρα αυτή, χωρίς οποιαδήποτε πανδημία . Δυστυχώς όμως, και εφέτος η ανθρωπότητα υποφέρει ακόμη από την πανδημία του COVID-19.

2 Απριλίου!

Μια μέρα αφιερωμένη σε όλα τα βιβλία που έχουν γραφτεί και συνεχίζουν να γράφονται, για τα παιδιά και τους νέους. Μαζί με τα βιβλία σε όλες τις χώρες γιορτάζουν και οι συγγραφείς, οι άνθρωποι που έγραψαν τα κείμενα σ’αυτά τα βιβλία, τα παιδιά, οι εικονογράφοι, που με την δική τους φαντασία στολίζουν με όμορφες εικόνες τα παιδικά βιβλία σε συνεργασία με τους συγγραφείς. Βέβαια και οι άνθρωποι που συνέβαλαν στην έκδοση και προώθηση των βιβλίων, οι εκδότες,οι βιβλιοθήκες, τα βιβλιοπωλεία .

Η μνήμη τρέχει πίσω… κάθε χρόνο τέτοια μέρα, διοργανώνονταν εκδηλώσεις για να τιμηθούν οι συγγραφείς που έχουν γράψει βιβλία για τα παιδιά .Άνοιγαν οι βιβλιοθήκες και τα βιβλιοπωλεία να δεχτούν παιδιά κάθε ηλικίας για να δουν, να ξεφυλλίσουν τις όμορφες σελίδες των βιβλίων που έχουν γραφτεί γι’ αυτά. Να συμμετάσχουν σε διάφορες εκδηλώσεις αφιερωμένες στο παιδικό βιβλίο, να ακούσουν ένα συγγραφέα να τους διαβάζει ένα απόσπασμα από το βιβλίο του.

Δυστυχώς ούτε  φέτος δεν θα ακουστούν οι φωνούλες των μικρών παιδιών όταν θα διαβάζουν μια ιστορία από κάποιο βιβλίο σε κάποια εκδήλωση…

Σήμερα 2 Απριλίου 2021 …

Αγαπητοί γονείς, αγαπητοί παππούδες,

Καλέστε τα εγγονάκια σας έστω από το τηλέφωνο ή άλλα μέσα της σύγχρονης τεχνολογίας και διαβάστε ένα μικρό απόσπασμα από τα βιβλία που έχετε στη βιβλιοθήκη του σπιτιού σας. Διαβάστε και θυμηθείτε και εσείς όταν ήσαστε μικροί πόση χαρά κάνατε όταν κάποιος σας διάβαζε ένα παραμύθι ή σας το διηγούνταν, που μιλούσε για ένα βασιλόπουλο,  κάτι για τη μυθολογία, την ιστορία, την θρησκεία, το περιβάλλον, τις παραδόσεις του τόπου μας.

Στις σελίδες του βιβλίου ανακαλύπτουμε μικροί και μεγάλοι ένα κομμάτι του εαυτού μας..

Ξέρετε τι χαρά θα δώσετε στα πιτσιρίκια και στους αγαπητούς συγγραφείς που έχουν γράψει αυτά τα βιβλία ! Είχα την τύχη να γνωρίσω αρκετούς κύπριους συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας και να συνεργαστώ μαζί τους για 26 ολόκληρα χρόνια και συγκινούμαι όταν φέρνω στη μνήμη μου τη σκηνή που με πόση αγάπη μιλούσαν και διάβαζαν κάτι από τα βιβλία τους στα παιδάκια των νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων… στον χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Στροβόλου που άλλαζε όψη τέτοια μέρα.

Αγαπητοί γονείς και παππούδες, δείξτε την αγάπη σας στα εγγόνια σας, μιλώντας για ένα παιδικό βιβλίο και αν είναι δυνατό χαρίστε ένα βιβλίο..

Διαβάζοντας ένα βιβλίο τους δίνεται η ευκαιρία αναπτύσσουν την φαντασία και καλλιεργήσουν τη γλώσσα…

«Κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη… δως της κλώτσο να γυρίσει, παραμύθι ν΄ αρχινίσει…»

Παρόλο που επικρατεί αυτή η κατάσταση λόγω της πανδημίας, χάρηκα όταν πηγαίνοντας σε κάποια βιβλιοπωλεία, συνάντησα γονείς και παππούδες ν’αγοράζουν βιβλία για τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Θα ήθελα να συγχαρώ και αρκετούς κύπριους συγγραφείς της παιδικής λογοτεχνίας που συνεχίζουν να εκδίδουν τα βιβλία τους, παρόλες τις δυσκολίες που υπάρχουν στις μέρες μας. Συγχαίρω και την προσπάθεια να παρουσιάζονται διαδικτυακά τόσο από τους ίδιους όσο και από τα σχολεία και διάφορους άλλους οργανισμούς.

Με την ευχή και τη βοήθεια του Θεού να φύγει πολύ σύντομα αυτό το κακό που μας ήλθε.

Σας χαιρετώ με αγάπη,

Δέσπω Μασούρεκκου
Πρώην Βιβλιοθηκονόμος Δήμου Στροβόλου