23 Απρίλιου-Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Τον μήνα Απρίλιο, έχει καθιερωθεί από την UNESCO στις 2 Απριλίου ημέρα των γενεθλίων του Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν, να γιορτάζεται διεθνώς η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίο. H 23η Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου είναι επίσης  αφιερωμένη στους δυο μεγάλους δημιουργούς της Παγκόσμιας Λογοτεχνίας που «έφυγαν» την ίδια μέρα από τη ζωή, (23 Απριλίου 1616), τους Ουίλιαμ Σαίξπηρ και Μιγκέλ ντε Θερβάντες.

Ο σκοπός της καθιέρωσης αυτών των δύο ημερομηνιών είναι να ενδυναμωθεί η αγάπη για το διάβασμα τόσο από τα μικρά παιδιά αλλά και τους ενήλικες.

Ο κόσμος μας καθημερινά δοκιμάζεται. Τα παιδιά μας απομακρύνονται από την αθωότητα και τ΄ όνειρο τους.

Ας τους δώσουμε την ευκαιρία να αναλώσουν λίγο χρόνο στο διάβασμα αξιόλογων εντύπων, ελπίζοντας έτσι ότι θα τους δώσουμε τα εφόδια για να χαράξουν μια δική τους πορεία μέσα στο χρόνο αυτό της ανήσυχης ζωής μας.

Η οικογένεια, το σχολείο, οι βιβλιοθήκες (σχολικές, δημοτικές, δημόσιες) θα πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο. Στις μέρες μας, η στενή συνεργασία οικογένειας και σχολείου, η δημιουργία και ο εμπλουτισμός των βιβλιοθηκών είναι πρωταρχικά θέματα προς βελτίωση.

Θυμάμαι με συγκίνηση, στις συναντήσεις παιδιών και συγγραφέων στο πλαίσιο των Λογοτεχνικών Πρωϊνών στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Στροβόλου, τη χαρά των παιδιών κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, που εκεί θεωρούσαν ότι οι συγγραφείς είναι απλησίαστοι γίνονταν φίλοι και αμερόληπτα τους ενέκριναν μετά την προσωπική γνωριμία. Μερικούς συγγραφείς, διαβάζοντας ένα βιβλίο τους συμπαθούσαν πάρα πολύ και άλλους λιγότερο. Κάποια βιβλία τους άρεσαν μερικά όχι.

Η επίσκεψη στη βιβλιοθήκη και η συνάντηση με τον συγγραφέα είχε θετικά αποτελέσματα. Αρκετά παιδιά ερχόντουσαν και εγγράφοντο ως μέλη και δανείζοντο βιβλία.

Βέβαια και ο ίδιος ο συγγραφέας είχε εξάγει τα δικά του θετικά συμπεράσματα όσον αφορά τις προτιμήσεις των παιδιών για το θέμα του βιβλίου και συγκεκριμένα την ανάγκη τους για περισσότερη περιπέτεια, για περισσότερο και πιο αυθεντικό χιούμορ, για πιο πλούσια εικονογράφηση…

Ας αρχίσουμε να συμβουλεύουμε τα παιδιά μας, να βλέπουν το βιβλίο ως φίλο, να μάθουν να ταξιδεύουν στον κόσμο του βιβλίου. Να γίνει πηγή πληροφόρησης και ως το μέσο με το οποίο να μπορούν να λύσουν τις απορίες τους με τη  δική τους σκέψη και φαντασία να κρίνουν και να επιλέγουν αυτό που επιθυμούν.

Με την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας βοηθούμε τα παιδιά να αναπτύξουν την πρωτοβουλία και να διαμορφώνουν το χαρακτήρα τους. Κατά συνέπεια, να αντιστέκονται στους διάφορους πειρασμούς που δυστυχώς υπάρχουν στην εποχή που ζούμε.

Η πρόοδος της τεχνολογίας, τα καινούργια μέσα πολιτισμού, η τηλεόραση, οι Η/Υ, το διαδίκτυο έχουν γίνει κομμάτι της ζωής των σημερινών παιδιών. Μήπως τελικά θα υπάρξει κίνδυνος παραγκώνισης του βιβλίου;

Ο γνωστός επιστήμονας του 20ου αιώνα Αλμπέρτ Αϊστάιν είπε κάποτε πως η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση. Κάποτε ζήτησε την συμβουλή του μια μητέρα για το πώς θα βοηθούσε τον γιό της να γίνει επιστήμονας κι ο Αϊστάιν τη συμβούλεψε όπως διαβάζει παραμύθια. Το παραμύθι βοηθά τα παιδιά να δημιουργούν με τη φαντασία τους τους ήρωες της ιστορίας με τον δικό τους συναισθηματικό τρόπο και συνάμα να μαθαίνουν τη ζωή και την κουλτούρα των προγόνων τους. Τίποτα δεν εμποδίζει λοιπόν τη συνύπαρξη τεχνολογίας-βιβλίου, με την προϋπόθεση αυτό να γίνει σε σωστές βάσεις χωρίς να προωθείται το ένα εις βάρος του άλλου.

Παρόλες ωστόσο τις δυσκολίες που συναντά το βιβλίο στις μέρες μας, εξακολουθεί ανεπηρέαστα να είναι το εγκυρότερο μέσο διεθνούς επικοινωνίας.

Μάλιστα παρατηρείται μεγάλη εκδοτική δραστηριότητα τόσο στο παιδικό βιβλίο όσο και στα βιβλία για ενήλικες.

Ας στείλουμε το μήνυμα ότι «το διάβασμα είναι πολιτισμός».

Σήμερα γιορτάζει το βιβλίο!

Ας στείλουμε ένα μήνυμα αγάπης και ένα μεγάλο ευχαριστώ, στους συγγραφείς Κύπριους , Έλληνες και ξένους που μας έχουν χαρίσει τόσο όμορφα βιβλία και να τους ευχηθούμε να έχουν υγεία και να συνεχίζουν να γράφουν τόσο για τα παιδιά αλλά και για μας τους μεγάλους.

Ας δείξουμε την αγάπη μας διαβάζοντας ένα βιβλίο ή συζητώντας για ένα βιβλίο που διαβάσαμε με συγγενείς και φίλους ή διαβάζοντας ένα παραμύθι στα παιδιά μας

Αγαπητοί φίλοι, ας βάλουμε στόχο να πάρουμε στα χέρια μας ένα βιβλίο. Έχουν εκτυπωθεί και κυκλοφορούν χιλιάδες βιβλία που αναφέρονται σε διάφορες κατηγορίες θεμάτων. Κάποιο απ’ αυτά θα τραβήξει την προσοχή μας και τα ενδιαφέροντα μας.

Σήμερα που γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, ας μνημονεύσουμε και τον Ιωάννη Γουτεμβέργιο που σ΄ αυτόν οφείλουμε την ύπαρξη των βιβλίων.

Εφέτος λόγω κορωνοϊού, μένουμε σπίτι ας το εκμεταλλευτούμε. Δυστυχώς δεν θα πραγματοποιηθούνοι όμορφες εκδηλώσεις για το βιβλίο, και τους δημιουργούς των βιβλίων.

 

Δέσπω Μασούρεκκου
Πρώην Βιβλιοθηκονόμος Δήμου Στροβόλου