25 χρόνια λειτουργίας και δράσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Στροβόλου
Η Δημοτική Bιβλιοθήκη Στροβόλου στις 12 Ιανουαρίου 2018, έχει συμπληρώσει 25 χρόνια λειτουργίας και δράσης.
Μετά την αναπαλαίωση του παλαιού Δημαρχείου, που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2014, η Δημοτική Βιβλιοθήκη πλέον στεγάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου, (οδός Αρχ. Κυπριανού 34, 2054) και αποτελεί μια σύγχρονη βιβλιοθήκη, σύμφωνα με διεθνή πρότυπα.
Στα 25 χρόνια λειτουργίας της, η βιβλιοθήκη πρόσφερε και συνεχίζει να προσφέρει υπηρεσίες στο αναγνωστικό κοινό και συμμετέχει στα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου με διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες, παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις βιβλίων, ομιλίες, διαλέξεις, υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, εκδόσεις, κ.α. Οι δραστηριότητές της είναι μέρος του πολιτισμού που όλοι μας πρέπει να διατηρήσουμε, να μεταδώσουμε στις επόμενες γενιές.
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη, συμμετέχει σε ημερίδες και συνέδρια που διοργανώνουν διάφοροι φορείς σχετικά για την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας και ό,τι έχει σχέση γενικά με το βιβλίο σε Ελλάδα και Κύπρο. Είναι μέλος στην ΚΕΒΕΠ (Κυπριακή Ένωση Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης) και στην Ένωση Βιβλιοθηκονόμων Ελλάδος.
Οι συλλογές της Βιβλιοθήκης καλύπτουν αντιπροσωπευτικά όλο το φάσμα της γνώσης.
Σήμερα η συλλογή της βιβλιοθήκης περιλαμβάνει 38,500 τόμων βιβλίων, μικρό αριθμό οπτικοακουστικού υλικού και τα μέλη της ανέρχονται σε 6673, τα οποία καλύπτουν όλες τις ηλικίες.
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη διαθέτει Παιδικό – Εφηβικό Τμήμα, Τμήμα ενηλίκων με αναγνωστήριο, Τμήμα Πολυμέσων, Βιβλιοστάσιο, και Αίθουσα Εκδηλώσεων.
Ιστορία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης
Ιδρύθηκε το1993, επί Δημαρχίας Ιωσήφ Χ” Ιωσήφ και με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Στροβόλου. Η Βιβλιοθήκη με την ίδρυσή της στεγάστηκε σε χώρο που παραχωρήθηκε από τη ΣΠΕ Στροβόλου, στον παλαιό πυρήνα του Δήμου Στροβόλου, στην οδό Αρχ. Κυπριανού, 80.
H Δημοτική Βιβλιοθήκη πρωτολειτούργησε στις 12 Ιανουαρίου 1993 ως αναγνωστήριο, με 4,152 τόμους βιβλίων. Οι πρώτοι τόμοι, που απετέλεσαν τον πυρήνα της πρώτης συλλογής των βιβλίων, συλλέχτηκαν με δωρεές από διάφορους φορείς, όπως το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, τράπεζες, την εκκλησία της Παναγίας Χρυσελεούσας Στροβόλου καθώς και από μεμονωμένους δωρητές, φίλους της βιβλιοθήκης.
Το 1994 λειτούργησε και ως δανειστική βιβλιοθήκη. Η συμβολή της στο αναγνωστικό κοινό υπήρξε μεγάλη με τη δημιουργία του Δανειστικού Τμήματος, η οποία προσέλκυσε μεγάλο αριθμό αναγνωστών. Από τότε αποτελεί ένα χώρο γνώσης, μελέτης και πολιτιστικής προσφοράς προς τους δημότες.