Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Στροβόλου, ιδρύθηκε το1993, επί Δημαρχίας Ιωσήφ Χ” Ιωσήφ και με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Στροβόλου. Η Βιβλιοθήκη με την ίδρυσή της στεγάστηκε σε χώρο που παραχωρήθηκε από τη ΣΠΕ Στροβόλου, στον παλαιό πυρήνα του Δήμου Στροβόλου, στην οδό Αρχ. Κυπριανού, 80.
H Δημοτική Βιβλιοθήκη πρωτολειτούργησε το 1993 ως αναγνωστήριο, με 4,152 τόμους βιβλίων. Οι πρώτοι τόμοι, που απετέλεσαν τον πυρήνα της πρώτης συλλογής των βιβλίων, συλλέχτηκαν με δωρεές από διάφορους φορείς, όπως το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, τράπεζες, την εκκλησία της Παναγίας Χρυσελεούσας Στροβόλου καθώς και από μεμονωμένους δωρητές, φίλους της βιβλιοθήκης.
Το 1994 λειτούργησε και ως δανειστική βιβλιοθήκη. Η συμβολή της στο αναγνωστικό κοινό υπήρξε μεγάλη με τη δημιουργία του Δανειστικού Τμήματος, η οποία προσέλκυσε μεγάλο αριθμό αναγνωστών. Από τότε αποτελεί ένα χώρο γνώσης, μελέτης και πολιτιστικής προσφοράς προς τους δημότες.
Στα 21 χρόνια λειτουργίας της, η βιβλιοθήκη πρόσφερε και συνεχίζει να προσφέρει αλματώδη αναβάθμιση των υπηρεσιών της στο αναγνωστικό κοινό.
H αναπαλαίωση του παλαιού Δημαρχείου ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2014. Το όραμα μας για δημιουργία νέας βιβλιοθήκης με όλες τις προδιαγραφές της σύγχρονης τεχνολογίας , με αναγνωστήρια, αίθουσες εκδηλώσεων, ανεξάρτητη παιδική βιβλιοθήκη έχει ολοκληρωθεί. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη στεγάζεται πλέον στο Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου, στην οδό Αρχ. Κυπριανού 34, 2059 στο Στρόβολο, στους χώρους όπου βρισκόταν το παλαιό Δημαρχείο και αποτελεί μια σύγχρονη βιβλιοθήκη, σύμφωνα με διεθνή πρότυπα.
Παράλληλα συμμετέχει στα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου με διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες, παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις βιβλίων, ομιλίες, διαλέξεις, υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδόσεις. Οι δραστηριότητές της είναι μέρος του πολιτισμού που όλοι μας πρέπει να διατηρήσουμε, να μεταδώσουμε στις επόμενες γενιές.
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη, συμμετέχει σε ημερίδες και συνέδρια που διοργανώνουν διάφοροι φορείς σχετικά για την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας και ότι έχει σχέση γενικά με το βιβλίο σε Ελλάδα και Κύπρο. Είναι μέλος στην ΚΕΒΕΠ (Κυπριακή Ένωση Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης) και στην Ένωση Βιβλιοθηκονόμων Ελλάδος.
Οι συλλογές της Βιβλιοθήκης καλύπτουν αντιπροσωπευτικά όλο το φάσμα της γνώσης.
Σήμερα η συλλογή της βιβλιοθήκης περιλαμβάνει 30,000 τόμων βιβλίων, μικρό αριθμό οπτικοακουστικού υλικού και τα μέλη της ανέρχονται σε 53, τα οποία καλύπτουν όλες τις ηλικίες.
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη διαθέτει τα πιο κάτω τμήματα:
- Παιδικό – Εφηβικό
- Τμήμα ενηλίκων με αναγνωστήριο
- Τμήμα Πολυμέσων
- Βιβλιοστάσιο
- Αίθουσα εκδηλώσεων
Σε όλους τους χώρους της βιβλιοθήκης πρέπει να τηρείται ησυχία. Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα, το ποτό και το φαγητό.
Το υλικό μιας Βιβλιοθήκης για να αξιοποιηθεί και για να είναι χρήσιμο στους χρήστες πρέπει να ταξινομηθεί κατά τέτοιο τρόπο έτσι ώστε η αναζήτησή του να είναι εύκολη και κατατοπιστική. Το υλικό της βιβλιοθήκης είναι οργανωμένο σύμφωνα με διεθνείς βιβλιοθηκονομικές προδιαγραφές και η ταξινόμηση γίνεται σύμφωνα με το Δεκαδικό Ταξινομικό Σύστημα Dewey Decimal Classification. (DDC) που δημιουργήθηκε από τον Melvin Dewey τo 1873 για τη βιβλιοθήκη του Amherst College στις ΗΠΑ.
Οι δέκα κατηγορίες ταξινόμησης είναι:
- 000 – 099 Γενικά έργα
- 100 – 199 Φιλοσοφία
- 200 – 299 Θρησκεία
- 300 – 399 Κοινωνικές επιστήμες
- 400 – 499 Γλώσσα
- 500 – 599 Θετικές επιστήμες
- 600 – 699 Εφαρμοσμένες επιστήμες
- 700 – 799 Καλές τέχνες
- 800 – 899 Λογοτεχνία
- 900 – 999 Γεωγραφία – Ιστορία
Η καταλογογράφηση γίνεται σύμφωνα με τους Αγγλοαμερικανικούς Κανόνες Καταλογογράφησης AACR2 (Anglo-American Cataloging Rules). Από το 1993 άρχισε η μηχανογράφηση της Βιβλιοθήκης με την εφαρμογή του λογισμικού ΑΒΕΚΤ 5.6 του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.
Η μηχανογράφηση της βιβλιοθήκης απετέλεσε από την αρχή μια αναγκαιότητα, έτσι σήμερα το όλο σύστημα λειτουργίας και δανεισμού γίνεται με σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα. Όλη σχεδόν η συλλογή βιβλίων είναι καταχωρημένη στο διαδίκτυο και αξιοποιείται, στο πλαίσιο κοινοπραξίας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου (http://library.ucy.ac.cy/) και τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου (Συλλογικός Κατάλογος Κυπριακών Βιβλιοθηκών / Cyprus Library Network, www.cln.com.cy).
Ενημέρωση
Για τη λειτουργία και τις δραστηριότητες της Δημοτικής Βιβλιοθήκης γίνεται τακτική ενημέρωση μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου Στροβόλου, των ενημερωτικών δελτίων του Δήμου, καθώς και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ωράριο Δημοτικής Βιβλιοθήκης
Επισκέψεις Κοινού στη Δημοτική Βιβλιοθήκη: | Δευτέρα – Παρασκευή: |
09:00 – 16:30 | |
Σάββατο: | |
10:00 – 13:00 | |
Κυριακή και αργίες η βιβλιοθήκη παραμένει κλειστή. |
Επικοινωνία
Δημοτική Βιβλιοθήκη Στροβόλου
Τηλ.: 22 311 534
Διεύθυνση: Αρχιεπισκόπου Κυπριανού 34, 2059 Στρόβολος
Φαξ: 22 864636
Email: [email protected]
Ask the Librarian (Ρώτησε το Βιβλιοθηκονόμο)
Έχετε απορίες; Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για θέματα βιβλιοθήκης συμπληρώνοντας και αποστέλλοντας την πιο κάτω φόρμα και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο.
Εναλλακτικά μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας στη διεύθυνση: [email protected]